Description: Områden med beskrivningar som utpekats i kommunala bevarandeprogram för kulturmiljön. I de fall där inget program är framtaget har kulturhistoriska byggnadsinventeringar använts. Observera att det analoga underlaget till datasetet spänner över en lång tidsperiod med varierande kvalite vad gäller kartmaterialet. Används som referensmaterial och inte som exakta avgränsningar.
Name: Förutsättningar för skred i finkornig jordart- SGU
Display Field:
Type: Group Layer
Geometry Type: null
Description: Analysen utförd 2016-03.
Produkten ger översiktlig information om förutsättningar för jordskred i finjord. Den bygger på en beräkningsalgoritm (Tryggvason, 2014) som utifrån jordartstyp (enligt SGUs produkt Jordarter 1:25 000 - 1:100 000), terrängmodell (Lantmäteriets nationella höjdmodell) och kritisk lutning (1:10) definierar markområden med finkornig jordart som har förutsättningar för jordskred. Utöver detta har informationen bearbetats ytterligare i GIS-miljö för att minimera systematiska fel. Sådana områden kallas i denna produkt aktsamhetsområden. Produkten är tänkt att användas i tidigt planeringsskede för att identifiera områden där skredfara kan förekomma och där ytterligare bedömningar/undersökningar kan behöva göras.
Ett lerlagers skredbenägenhet beror inte bara på marklutning, utan även på dess tekniska egenskaper. Metoden tar inte hänsyn till detta utan betraktar alla jordlager av viss jordartstyp (främst silt och lera) som skredkänsliga vid viss marklutning. Detta innebär att inom många av de identifierade aktsamhetsområdena är lerornas egenskaper sådana att någon risk för skred knappast föreligger, trots att lutningskriteriet är uppfyllt.
Som komplement till modelleringen baserad på lutningsanalys innehåller produkten även en enklare GIS-analys i huvudsak baserad på närhet till vatten.
Grundläggande geoteknisk/geologisk kompetens är nödvändig för att kunna tolka informationen på ett riktigt sätt.
Value: 3 Label: 3: Flygbildstolkning med detaljerad digital höjdmodell som underlag, samt fältkontroller huvudsakligen längs vägnätet, 1:50 000 Description: N/A Symbol:
Description: Jordartskartan visar jordarternas utbredning i eller nära markytan samt förekomsten av block i markytan. Jordarterna indelas efter bildningsätt och kornstorlekssammansättning. Ytliga jordlager med en mäktighet som understiger en halv till en meter samt jordlager på djupet redovisas i vissa fall. Även vissa landformer, såsom t ex moränbacklandskap, moränryggar och flygsanddyner redovisas. Kartläggningen har skett med olika metoder, skiftande geografiskt underlag samt för presentationsskalor från 1:25 000 till 1:100 000. Detta gör att det finns stora skillnader i kvalitet inom produkten, både vad gäller lägesnoggrannhet och jordarternas indelning. De skillnader i karteringsmetod som tillämpats vid kartläggningen redovisas genom att informationen har märkts som olika karttyper.
Description: På många ställen förekommer tunna eller osammanhängande ytliga jordlager med en sammansättning som avviker från grundlagrets (JG2). Tunna eller osammanhängande ytlager av torv är särskilt vanliga, liksom ytlager av morän (eller oklassificerad jord) på berg. Ytlager JY1 avser sådana ytliga jordlager med en mäktighet mindre än ca 0,5 m eller osammanhängande ytliga jordlager med en bedömd medelmäktighet av ca 0,5-1 m.
JY1 överlagrar i förekommande fall grundlager, JG2.
Description: Underliggande lager JD3 avser jordlager som underlagrar det jordlager som representeras i grundlagret JG2.
Sådana underliggande jordlager har kartlagts endast då de bedömts vara av stor praktisk betydelse, såsom t ex sand- och gruslager under lera och lera under sand- och gruslager. Kartläggningen är långt ifrån heltäckande och frånvaron av ett underliggande lager i data kan inte tas som intäkt för att ett sådant jordlager inte existerar. Det underliggande lagrets avgränsning bygger ofta på borrningar och är mycket osäker.
Underliggande lager är inte knutet till något visst djupintervall.
JD3 underlagrar i förekommande fall JG2.
Description: Grundlagret ger en heltäckande bild av jordarternas utbredning i eller nära markytan. Lagret avser den jordartstyp som normalt kan förväntas på karteringsdjup, dvs. ca 0,5 m under markytan, och som bedöms ha en mäktighet väl överstigande 0,5 meter. Dessutom redovisas i detta lager områden där berggrunden går i dagen eller endast täcks av tunna eller osammanhängande jordlager.
Value: 3 Label: 3: Flygbildstolkning med detaljerad digital höjdmodell som underlag, samt fältkontroller huvudsakligen längs vägnätet, 1:50 000 Description: N/A Symbol:
Description: Länsstyrelsens information om datat:
Gällande strandskydd inom Västra Götalands län. Inkluderar utvidgat strandskydd (>100 m från strandlinjen) beslutat dec 2014 och senare, och strandskydd upp till 100 m från strandlinjen. Ytorna är klippta i kommungräns. Digitalisering och kartor gjorda i skala 1:10 000, tolkning av gränserna ska därför göras i samma skala. Kvalitetsförbättringar och rättningar av geodatat kommer att göras.
Description: Beskrivning Värdetrakter har avgränsats för särskilt viktiga arter/miljöer. Förutom ålgräsängar även strandängar, blåmusselbankar, sjöpennor, större svampdjur och koralldjur. Värdetrakterna har identifierats genom att direkt i kartan ringa in större koncentrationer av värdekärnor för respektive naturvärde. Avgränsningen är förenklad till ellipser eftersom tillgängligt underlag inte är så detaljerat och har brister. Avgränsningarna ska ses som preliminära men allteftersom ny kunskap tillkommer kan värdetrakterna justeras.Läs mer om grön infrastuktur: https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/samhalle/planering-och-byggande/gron-infrastruktur.html
Description: Visar utbredning av Zostera marina (ålgräs) vid en rad inventeringar under 1960-1980-talen. Ålgräsängar är viktiga för den biologiska mångfalden och är uppväxtlokaler och födosöksplatser för flera av våra kommersiella fiskarter
Description: Visar utbredning av Zostera marina (ålgräs) vid en rad inventeringar under 2000-2010-talet. Ålgräsängar är viktiga för den biologiska mångfalden och är uppväxtlokaler och födosöksplatser för flera av våra kommersiella fiskarter.
Description: Visar utbredning av ålgräs- och natingängar (Zostera marina och Ruppia sp.) vid en rad inventeringar 2011-2018. Ålgräsängar är viktiga för den biologiska mångfalden och är uppväxtlokaler och födosöksplatser för flera av våra kommersiella fiskarter.